You are here:: Programi Ultimate fight Općenito Upoznavanje sa slobodnom borbom
 
 

Upoznavanje sa slobodnom borbom

E-mail

Mješovite borilačke vještine (engl. Mixed Martial Arts (MMA)), poznatiji i kao ultimate-fight, slobodna borba, Vale Tudo (portugalska riječ, znači sve vrijedi) i free-fight je borilački sport u kojem se za pobjedu nad protivnikom koristi kombinacija velike večine borilačkih disciplina.

Tri najveće organizacije su:

Borba

Razlikuju se tri faze u kojima se borba može odvijati:

  • borba na nogama
  • klinč
  • borba u parteru

Svaka borba i runda počinju na nogama, te se u takvoj borbi najčešće koriste tehnike boksa, kickboksa te tajlandskog boksa.Ako se borba na nogama pretvori u borbu u klinču najčešće se koriste tehnike iz boksa i tajlandskog boksa za zadavanje udaraca.Želi li borac prijeći u borbu u parteru najčešće koristi tehnike hrvanja, samba i juda. Iste tehnike borci koriste i u klinču, kada postoji neudaračka mogućnost dovršenja borbe, odnosno završetak borbe zahvatom.Kada borba prijeđe u parter, najviše se koriste tehnike brazilskog jiu jitsua, te hrvanja, samba i juda.Mogući završetci borbe su prekidom ili bodovno.Prekid borbe uzrokuju: nokaut, tehnički nokaut, odnosno protivnikova predaja nakon što je na njemu izvršena primjena poluge, gušenja, ili nekog od drugih hrvačkih ili džudaških zahvata koji prisiljavaju protivnika na odustajanje odnosno predaju.Prekid može proglasiti i sudac, ocijeni li da hrvački ili judaški zahvat (poluga, gušenje) predugo traje, odnosno prijeti ozbiljna ugroza zdravlja i života protivniku.Također, protivnik može predati borbu neglede zahvaćenosti u polugu ili gušenje - može procijeniti da je iscrpljen, da se ne osjeća dobro i ne može nastaviti borbu, jer procjenjuje da bi nastavkom borbe ozbiljno doveo u opasnost svoje zdravlje i/ili život.Postoji i mogućnost da protivnikov kut preda borbu, procijeni li da se borac precjenjuje u mogućnost izdržavanja borbe, a da mu pritom prijeti ozbiljno ozljeđivanje (jer situacija još nije takva da sudac mora proglasiti prekid).Bodovni završetak je odlukom sudaca (jednoglasna ili podijeljena) ako borba ne završi prije kraja. Tada, se gleda, pored uspješno zadanih udaraca i izvršenih bacanja, i upućene udarce (neglede uspješnosti), odnosno pokušaje bacanja, gušenja i poluga, odnosno aktivnost u borbi.Borba može završiti u statusu "nije održana" (no contest). Najčešći je to slučaj kada dođe do nenamjernog ozljeđivanja protivnika. Čest je to slučaj kada protivnik primi nehotični udarac u genitalije, a ta vrsta okončanja borbe se događa i kod pojedinih ozljeda glave (Cikatić u jednoj od svojih prvih borba u ovom športu), arkade (Emilianenko protiv Minotaura na Grand Prixu) i slično.

 

Pravila

Pravila mješovitih borilačkih vještina se razlikuju od organizacije do organizacije i to je najveća prepreka da taj sport postane međunarodno priznat.

PRIDE FC pravila

PRIDEova pravila ne dopuštaju udarce laktovima u glavu, udarce u zatiljak i udarce u "osjetljivu zonu". Prva runda traje 10 minuta, a ostale 5 minuta s pauzama od po 2 minute.

UFC pravila

UFC-ova pravila se razlikuju od PRIDEovih po tome što su udarci laktovima dopušteni, ali udarci nogom u glavu dok je protivnik na podu nisu dopušteni. Runde traju po 5 minuta s pauzama od 1 minute između rundi.

Vanjske poveznice

 
 
 
 
 
 
  • Oglasi - KBK Mornar

 
 

KBK-Mornar novi članci