You are here:: Prehrana Općenito Važnost doručka Muay Thai
 
 

Muay Thai

E-mail

Muay_Thai_logoTajlandski boks (Muay Thai) je kontaktna borilačka vještina nastala na području današnjeg Tajlanda kao izravna posljedica čestih sukoba Tajlanđana s ostalim narodima s područja jugoistočne Azije. Muay Thai je primarno korišten kao metoda samoobrane koju su tajlandski ratnici koristili u sukobima i ratovima. Od tada pa do danas Muay Thai je postao važan dio povjesne baštine Tajlanda. Prva poznata uporaba Muay Thai-a kao sporta zabilježena je za vrijeme vladavine kralja Prachao Sua (1697-1709) koji se i sam često borio. Važna ličnost u povijesti Muay Thai-a je Nai Khanom Dtom, koji je prema legendi bio zarobljen u ratu s Burmom, te se morao boriti protiv desetorice najboljih burmanskih boraca.

Nai je u borbama bez stanki pobjedio sve burmanske borce te tako proslavio Muay Thai. Muay Thai je postao dio obuke svih tajlandskih vojnika, a ubrzo se proširio i među narodom. U ranim 1920-im i 1930-im godinama usvajaju se prva službena pravila. Borba se počinje odvijati u ringu, uvode se vremenski definirane runde, a borci počinju nositi rukavice. U slijedećim godinama grade se stadioni kao poznati Lumpinee stadion (1956.). Danas je Muay Thai jako priznat u svijetu što je posljedica njegove često prikazane superiornosti u ringu.

Muay Thai je poznat kao „The art of eight limbs“ ili u slobodnom prijevodu, vještina osam udova. Taj naziv opisuje zapravo ono čime je dozvoljeno udarati, a to su ruke, noge, koljena i laktovi. Baš zbog raznolikog repertoara udaraca, ali i područja tijela gdje je dopušteno udarati (u praksi, sve osim međunožja), Muay Thai se smatra fizički jako zahtjevnim sportom čiji su borci iznimno čvrsti i otporni. Profesionalne borbe se održavaju najčešće u pet rundi koje traju po tri minute, uz dvije minute odmora između rundi. U amaterskim borbama najčešće se radi o četiri runde po dvije minute za seniore, te tri runde po dvije minute za juniore. Važno je napomenuti da se prije borbe izvodi tradicionalni Wai Khru, ples/molitva u čast treneru i klubu u kojem trenira (ali i roditeljima, itd.). Za vrijeme borbe svira se tradicionalna tajlandska glazba koja se u Tajlandu (poželjno svugdje) zaista svira uživo, a sam tempo glazbe se mijenja na način da se iz runde u rundu ubrzava ne bi li se i tempo borbe ubrzao. Borci pri ulasku u ring nose tradicionalni Mongkol koji simbolizira klub iz kojeg dolaze (može se nositi i Prajead). U amaterskim natjecanjima borci nose zaštitnu kacigu, zaštitnu gumicu za zube, štitnik za prsa, štitnike na laktovima, štitinike na potkoljenicama, suspenzor te rukavice (10 oz). Sudac borcima daje naredbe na tajlandskom jeziku.

Sekcija za tajlandski boks KBK Mornar-a je registrirana u Hrvatskom Savezu Tajlandskog Boksa pod nazivom Klub Tajlandskog Boksa „Split“. Treninzi se održavaju od Ponedjeljka do Petka u prostorijama KBK Mornar-a. Za sve detaljnije informacije o treninzima nazovite:

091 5401 195

095 909 7533

Ili na e-mail:

 
 
 
 
 
 
  • Oglasi - KBK Mornar

 
 

KBK-Mornar novi članci